Verslag: Ecohuis

Donderdag 24 maart 2016: Open vergadering straatverantwoordelijken “Ecohuis”

Er was veel interesse voor het onderwerp. We kregen heel veel tips en nuttige informatie van compostmeester André Verheecke. Composteren, snoeihout omtoveren tot vlechtwerk, mulchmaaien, voedselverlies beperken, kippen houden om keukenrestjes te verwerken … dat zijn allemaal kringlooptechnieken; technieken om de ‘Biologische Kringloop’ in de praktijk te brengen. Manieren om Thuis te Kringlopen! Tips over hoe we tuin- of keukenresten kunnen hergebruiken in de tuin of verwerken in een nieuw gerecht …

De Biologische Kringloop staat voor een actief leven met minder afval. Wie in zijn leven één of meer kringlooptechnieken toepast, kringloopt. Groot of klein, oud of jong … iedereen kan actief kringlopen.

Na een drankje heeft Karine De Batselier, klimaatcoördinator van de milieudienst Stad Brugge het Food Lab voorgesteld. Brugge is partner in het Europees Food Smart Cities project. Doel van het project is het creëren van een netwerk van Food Smart Cities. Dienst Leefmilieu wil komen tot een lokale duurzame voedselstrategie, opgebouwd rond stadslandbouw, korte keten en voedselverlies. De bedoeling is om via uitwisselingen en vormingen een duurzaam voedselbeleid te ontwikkelen en samen met verschillende partners nieuwe initiatieven op te zetten. Consumenten moeten bijvoorbeeld gestimuleerd worden om producten te kopen bij lokale boeren of hoevewinkels. Ook het gegeven stadslandbouw is nieuw en kan verder worden uitgewerkt. Het kan gaan om stadstuinen en pluktuinen tot sla in vensterbakken. Voedselverlies kan aangepakt worden in verschillende stappen van het proces. Duurzame voeding is ook het principe achter fairtradeproducten.

Op 28-29 mei 2016 komt er een foodfestival rond deze thema’s. Spijtig genoeg op dezelfde dag van onze jaarlijkse daguitstap. Karine sloot af met wat achtergrondinfo over bijvriendelijke planten.

Het was een boeiende, interactieve en leerzame avond. Bedankt.

Deze linken had u nog tegoed:

Actie zoemen met bloemen, gratis bloemzaadzakjes: De provincie stel ook dit jaar weer een gratis pakketje bijenvriendelijk bloemenzaad ter beschikking van particulieren.
Bestel je bloemenzaad goed voor 2 x 5 m² via de bestelknop rechtsboven of via het gratis nummer 0800 20 021 van het provinciaal informatiecentrum Tolhuis.
bloemenzaad

bijenfolder

solitaire bijen

week van de bij

insectenhotel maken

imkers in brugge

Info over project Food Lab

Info over festival Heerlijk Brugge

Info over ecoplan

Be the first to comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.