Werfstraat fietsstraat

Bord_Fietsstraat werfstraat zone 30
De Werfstraat in het Stubbekwartier en de Veldstraat in Sint-Michiels worden de eerste Brugse fietsstraten.

Een fietsstraat is een mooi voorbeeld van de concrete uitbouw van het STOP-principe ( de aandacht in het verkeer gaat eerst uit naar voetgangers en fietsers, daarna het openbaar vervoer en dan pas het autoverkeer) als uitgangspunt van het nieuw mobiliteitsplan. Een fietsstraat draagt bij tot de verdere uitbouw van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, zoals voorzien in ons Fietsplan Brugge.

De Werfstraat is een belangrijke verbinding doorheen het Stubbekwartier, en geldt als belangrijke fietsverbinding ter vervollediging van de “zachte” Brugse binnenring, samen met de Vesten. Door de inrichting van de Werfstraat als fietsstraat worden sluipverkeer van de ring en ongepast overdreven snelheden in de straat vermeden.

De intrede van de fietsstraten zal voor alle weggebruikers een aanpassing vergen. Daarom hierna even de krachtlijnen van de fietsstraat.

Een fietsstraat is opgenomen in het verkeersreglement en wordt aangeduid door specifieke verkeersborden. Motorvoertuigen hebben toegang tot de fietsstraat. Zij mogen fietsers evenwel niet inhalen en hun snelheid mag niet hoger liggen dan 30 km/u. Fietsers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen. Overtreders van de wegcode kunnen door de politie worden beboet.

Naar inrichting toe heeft de Stad Brugge gekozen voor het aanbrengen van fietspictogrammen om de 20 meter in elke rijrichting, het herhalen van het verkeersbord ‘fietsstraat’ op het asfalt op heel groot formaat, verkeersborden in de zijstraten en een bijbehorend informatiebord, waarbij het verbod op het inhalen van de fietser extra wordt bekrachtigd.

Alle autoparkeerplaatsen blijven behouden.

De Werfstraat wordt door de Wegendienst ingericht als fietsstraat in de loop van de maand maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Met deze ingreep zet de stad Brugge een nieuwe belangrijke stap in de uitvoering van het Fietsplan Brugge.

inrichten fietsstraat Werfstraat

Wat:
Aanbrengen thermoplastische markeringen in het kader van de inrichting van de Werfstraat als fietsstraat.

Uitvoerder:
Verkinderen Aannemingen bvba uit Eernegem in opdracht van de stad Brugge.

Wanneer:
De werkzaamheden zijn weersafhankelijk en zijn gepland tussen maandag 4 en vrijdag 15 april.  Ze duren 5 werkdagen en zullen in principe in de 2de week van de paasvakantie uitgevoerd worden.

Verkeer:
In de Werfstraat worden er over de volledige breedte van de rijbaan thermoplastische markeringen aangebracht.  De wegomlegging en het parkeerverbod worden aangepast naarmate de werkzaamheden vorderen.

Stad Brugge houdt het officieel inrijmoment voor de Werfstraat op dinsdag 12 april om 17u.
Afspraak ter hoogte van cultureel centrum De Werf.
Buurtbewoners van het Stubbekwartier zijn zeker welkom om mee te fietsen.

Be the first to comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.